Recensie en winactie “Zo vind je de ware liefde”.

Update: de actie blijft speciaal voor de lezers van Gideon nog even open tot 12/9 24.00 uur! Weggeefactie reageren kan tot 10 september 2017. Toen ik nog jonger was dan nu droomde ik over de toekomst. En dan zag ik mij wel in een huisje wonen met een lieve vrouw en een paar voorbeeldige kindjes. Maar de meeste verliefdheden hielden weer op of brachten mij in een grote twijfel. Als er toen iemand was geweest die mij had gezegd: ‘zo vind je de ware liefde’ dan had ik dat wel erg op prijs gesteld.

Van Gideonboeken kreeg ik het boek ‘Zo vind je de ware liefde’ om met jullie te delen. Neil Clark Warren geeft tien principes om de juiste levenspartner te kiezen. En ik moet zeggen, klinkt logisch allemaal. Het zijn wel de principes die mij ook zijn bijgebracht. Dat is ook niet zo gek, want het boek is niet nieuw. Maar wel heel erg actueel in deze tijd van snelle relaties en snelle seks. (ook al lees je via die link dat christelijke jongeren conservatiever zijn geworden in hun opvattingen over seks.) Lees door tot onderin en maak ook kans op het boek!

1o principes om de ware liefde te vinden

Het vinden van de ware liefde is uiteraard geen stappenplan. Maar dhr.Warren heeft als therapeut zoveel stelletjes gezien en gesproken dat hij uit alle verscheidenheid toch een aantal principes kan halen. En zoals ik al schreef, helemaal niet verkeerd om die principes eens goed te bekijken. Voor hier haal ik er even een paar tussen uit. De rest kan je zelf lezen in het boek als je t interessant vindt.

Principe 1: vermijd de 7 oorzaken van een verkeerde partnerkeuze

 1. de beslissing om te trouwen wordt te snel genomen
 2. mensen trouwen te jong: wacht met trouwen tot je jezelf goed kent, dus tussen de 25 en 30 jaar is een prima tijd om te trouwen
 3. te graag trouwen: laat je niet opjagen door jezelf of anderen
 4. trouwen met iemand om een ander een plezier te doen: kies zelf jouw partner.
 5. trouwen voordat je elkaar op zo veel mogelijk terreinen en in zoveel mogelijk omstandigheden kent.
 6. trouwen met onrealistische verwachtingen
 7. trouwen met iemand met een persoonlijkheidsprobleem of gedragsprobleem dat niet is opgelost

Deze zeven oorzaken worden breed besproken. Ik denk dat puntje 1 en 2 en 3 en 5 best van toepassing zijn op veel van onze lezers. Ik heb als coach ondertussen een aantal jonge reformatorische en hervormde stellen gesproken die na hun huwelijk erachter kwamen dat ze eigenlijk niet goed bij elkaar pasten. Ze zijn elkaar tegen het lijf gelopen in de kerk en kwamen elkaar in hun dorp steeds weer tegen: op school, bij bijbaantjes, feestjes, etc. En op gegeven moment dachten ze: ach waarom trouwen we eigenlijk niet. Sympathie voor elkaar is niet genoeg voor een liefdesrelatie die stand houdt. Risico binnen besloten gemeenschappen.

Het trouwen op jonge leeftijd is ook een risico omdat je jezelf vaak nog helemaal niet goed kent. Maar door de dreiging van ‘geen seks voor het huwelijk’ trouwen veel stellen wel jong. Misschien zijn ze aan seks toe, maar nog niet aan een stabiele relatie. Dit boek meldt: doe het andersom. Eerst een stabiele relatie.

Principe 4 : zorg voor emotionele stabiliteit bij jezelf en je partner

Er zijn allerlei psychische processen die ervoor zorgen dat je bij een partner gaat zoeken wat je zelf mist. Het boek raadt aan om eerst voor emotionele stabiliteit bij jezelf en je partner te zorgen voordat je gaat trouwen. “Zoek een bron van onvoorwaardelijke liefde, leer van jezelf te houden, zoek iemand die je regelmatig aanmoedigt, uitdaagt en naar je luistert. Ga om met mensen die je helpen een standpunt in te nemen en jezelf te zijn. Een voortdurende ondersteuning helpt je overeind te blijven, als je in een ongezond patroon dreigt terug te vallen”.  blz 80

Principe 5: zoek een liefde die je diep van binnen voelt en geef daar behoedzaam uiting aan.

Op je hartstochten afgaan, zo vindt je de ware liefde ook zeker. Ware liefde kan niet zonder hartstocht. Anders is een relatie binnen de kortste keren saai en ten dode opgeschreven. Er zijn genoeg huwelijken waarbinnen man en vrouw samen leven als broer en zus.

Maar Warren waarschuwt er wel voor om behoedzaam om te gaan met deze hartstocht. Geef niet alles tegelijk, want als je eenmaal seks hebt gehad met die ander dan kan je niet meer nuchter nadenken. De lichamelijkheid binnen een relatie mag niet de boventoon gaan voeren. Geen seks voor het huwelijk voorkomt ook dat je je op een gegeven moment verplicht voelt om te trouwen: we hebben seks gehad dus nu moeten we trouwen. Dat is slecht voor een relatie en een onlogisch gevolg op de overtuiging ‘geen seks voor het huwelijk’. Weer die andere volgorde: eerst geen seks, dan trouwen en dan wel seks.

Principe 7: leer de kunst van intimiteit

Wat? Eerst zeggen dat je geen seks mag voor het huwelijk en nu ineens de intimiteit zoeken? Ha ja, zeker. Intimiteit is veel meer dan seksualiteit. Tijdens het lezen van dit principe moest ik toch weer even terug denken aan de jonge mensen die ik mocht coachen. Ik had overigens alleen de vrouwelijke helft van deze stellen in begeleiding. Ze hadden niet geleerd om samen de intimiteit te zoeken. Als je meestal samen bent tijdens traditionele omstandigheden: in de kerk, familiebezoek, schuurfeesten etc dan leer je elkaar niet echt kennen. Je weet op gegeven moment hoe de ander zijn sociale rol speelt en je kent de variatie daarin. Maar intiem zijn, daarvoor moet je samen alleen zijn. Warren noemt een paar voorwaarden waaronder intimiteit een goede kans maakt: 1. als je er voldoende tijd is. 2. Als je even uit de sleur bent. 3. in moeilijke tijden 4. als je allebei de tijd neemt om na te denken over innerlijke zaken.

De kunst van intimiteit vraagt zelfkennis, vraagt openheid, vraagt vertrouwen. “Als twee mensen hun ware gezicht aan elkaar laten zien, kunnen ze beter beoordelen of hun relatie voor het leven zinvol is. Daarom is intimiteit zo belangrijk voor iedereen die een permanente relatie wil aangaan. Daardoor ontdek je welke overeenkomsten en verschillen je hebt. En of je in vrede en harmonie met elkaar kunt samenleven” (blz 113)

Zo vind je de ware liefde dus

Ik vond het een prettig boek om te lezen en ik wil je eigenlijk op het hart drukken om dit boek te lezen. Dit zijn wijze lessen en niet alleen omdat ik voel dat het klopt wat deze man schrijft. Een boek dat je kan lezen als je nog een vrolijke vrijgezel bent maar ook als je rustig aan met relaties dreigt te beginnen. Een boek dat je moet lezen als je serieus aan de slag wilt gaan met je partnerkeuze. En tenslotte is het boek een goede reminder en opfrisser voor als je al in je relatie zit of zoals ik al tien jaar getrouwd bent.

Je kan het boek aanschaffen via deze pagina van Gideonboeken. Maar als je nog een BOL bon hebt liggen dan klik je liever op de advertentie hieronder waarschijnlijk.

Of wil je dat boek gewoon krijgen?

zo vind je de ware liefdeDit boek kunnen we opsturen naar één van onze lezers. Wat moet je doen om kans te maken op dit boek:

 1. ga naar www.facebook.com/christelijkejongemannen en schrijf onder het bericht over de weggeefactie dat je graag in aanmerking wilt komen voor het boek. Alleen je naam en een vriendelijk woord is genoeg, geen privé gegevens prijsgeven.
 2. als je dit ook op instagram doet onder het bericht van deze blogpost dan maak je twee keer kans om te winnen.
 3. alleen jonge mannen van 13-40 mogen meedoen. (jij bent degene die eerlijk moet zijn)
 4. je kan uiterlijk op 10 september reageren.
 5. ik schrijf jullie namen op een briefje (als je op fb en insta meedeed twee briefjes) en laat één van mijn kinderen blind een briefje trekken.
 6. ik maak de winnaar bekend via Facebook. Op Instagram vermeld ik dat de winnaar bekend is zonder de naam te noemen met een verwijzing naar Facebook. De winnaar moet reageren via Facebook met een like van het bericht waarin de winnaar bekend gemaakt is. Reageert de winnaar niet binnen een week dan trek ik nogmaals een naam.
 7. ik neem contact op met de winnaar via een pb of email.
 8. Deze promotie is op geen enkele manier verbonden met Facebook en is op geen enkele wijze gesponsord, ondersteund of georganiseerd door Facebook. De informatie die je verstrekt door mee te doen aan de actie verstrek je dan ook niet aan Facebook maar aan de christelijke jonge mannen” (dank aan Karel Geenen).
 9. deze actie voldoet aan de voorwaarden van Facebook.

Kijk ook eens in dit blog, we zoeken een lezer voor het boek “Je Bijbel ontdekken, leidraad voor een jonge man’. Je krijgt het boek van ons als je er ook een verslag van wilt schrijven. Lees hier wat we precies bedoelen.

Chiel

Chiel

Communcatiemedewerker, blogger en online tekstschrijver at Stuk Verder Schrijven
Christen | vader| echtgenoot| '77 | Na jaren binnen de onderwijszorg gewerkt te hebben ben ik nu communicatiemedewerker en tekstschrijver. #hoogbegaafdheid #motivatie #geenzininschool.
Chiel

Dit vind je ook leuk!

 • Noot van de redactie: Het boek Er klopt niks van de Evolutietheorie is ondertussen weggegeven aan Micah. Maar uiteraard is deze recensie nog steeds de moeite van het lezen waard. We lazen het boek 'er klopt niks van de evolutietheorie' van David Sörensen. En we…
 • Marc-Jan van Dam (16) leest met ons het boek ‘Een jongeman naar Gods hart’ geschreven door Jim George. Iedere week een hoofdstuk. Vorige week was de stelling in deel 6 en deel 7 gingen over onze training op Kamp Thuis. We zijn nu bij deel…
 • GEDACHTEN OVER HET ONZE VADER -Vroeger gingen we vaak op vakantie naar Zwitserland. En in die Evangelische Reformierte Gemeinde waar we dan soms naar de kerk gingen hadden ze de gewoonte om aan het eind van de dienst het Onze Vader met elkaar te mompelen.…
 • Al snel na de start van deze website kregen we van Gideonboeken verschillende boeken toegestuurd zodat we die eens kunnen bespreken op onze website. Robert gebruikt het boek EHBO in zijn blogs en er liggen er nog een paar op de plank. Nu eens aandacht…

Chiel

Christen | vader| echtgenoot| ’77 | Na jaren binnen de onderwijszorg gewerkt te hebben ben ik nu communicatiemedewerker en tekstschrijver. #hoogbegaafdheid #motivatie #geenzininschool.

Eén gedachte over “Recensie en winactie “Zo vind je de ware liefde”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *