Zelf ook een website maken om te bloggen?

Via Instagram merken we zo af en toe dat er best jongeren zijn die een blog zouden willen beginnen. Het is niet zo moeilijk om er één te starten. En wie weet is er nu een goede reden voor jou om te starten. We gaan namelijk op 1 december starten met een #bloghop. We leggen in dit blog uit hoe je zelf een gratis website maken kunt en dus een  blog kan starten. En in ons volgende blog vertellen we wat een bloghop precies is.

Gratis website maken

Een blog is niets anders dan een website waar je regelmatig een verhaal op publiceert. Je kan zo’n website maken met betaalde software maar eigenlijk ben je gek als je dat doet. WordPress is een prima open source programma dat beschikbaar is voor iedereen. En een blog kan allerlei smaken hebben. De één blogt over recepten, de ander over zijn leven met God, weer een ander vooral over autoraces of mannenkleding.

Wil je een gratis website maken om te bloggen dan kan wil ik je een gratis wordpress.com site adviseren. Binnen vijf minuten kan jij online zijn. Maar ook www.jouwweb.nl is een gemakkelijke methode om een gratis blog voor elkaar te krijgen.

Starten met wordpress.com

Het programma WordPress is altijd gratis. Als je een domeinnaam met .wordpress.com er achter of jouwweb er voor prima vindt dan kan je website helemaal gratis. In ruil voor hosting maak jij dan wat reclame voor het merk. Wil je liever een eigen domeinnaam zonder deze toevoegingen dan kom je uit bij betaalde hosting.

Het voordeel van betaalde hosting is dat je meer keuze hebt in de toevoegingen in je website. Met plug-ins kan je je website nog professioneler en handiger maken. Bij gratis hosting is dit niet mogelijk.

Als je wilt gaan beginnen met bloggen kan je het beste eerst eens uitproberen of bloggen echt iets voor je is. Dat doe je natuurlijk met een gratis website. Zonde van het geld als deze actie toch op niets uitloopt immers. En heel veel blogs gebruiken gewoon de gratis versie van WordPress. Ook hele grote blogs doen dat, niets mis mee.

De gratis versie heeft genoeg mogelijkheden om te variëren in thema’s en kleuren.

Account maken

Ga naar WordPress.com en start je eigen website. Let goed op, want ook WordPress wil tegenwoordig jou verleiden om betaald aan de slag te gaan. Sommige knoppen vragen erom om op geklikt te worden, maar dat hoeft meestal niet! Zodra je uitkomt bij een getal achter een € heb je ergens de verkeerde afslag genomen en keer je het beste op je schreden terug.

1. Klik eerst op de link hierboven en kies vervolgens de soort site die je maken wilt. Dat zal meestal een blog zijn.

2. Kies een mooie titel voor je website. Je krijgt vervolgens wat opties voorgeschoteld. Kies uiteraard de gratis versie, die staat meestal bovenaan. Dit is het enige moment waarop je een naam kan verzinnen voor de website. Dus denk hier goed over na.

3. Als je de naam geselecteerd hebt kom je in een scherm waar ze je weer proberen geld afhandig te maken. Kies links de knop ‘begin met gratis’. Heel suggestief maar dat is hun probleem.

4. In het volgende scherm ga je een account maken. En een klik later is je website een feit.

Website vullen en aankleden

Het design van een website heet bij wordpress ‘thema’.  Er staat standaard een thema in maar het is natuurlijk mooi om zelf een mooi thema uit te zoeken. Maar volgens mij wijst dat zichzelf. Je kan ook eens te rade gaan bij deze website die eigenlijk in zijn geheel een handleiding is.
Op internet zijn echt heel veel tips te vinden over WordPress. Kijk wel dat je de tips neemt over wordpress.com en niet over wordpress.org. Want dat is de andere versie met meer mogelijkheden. Op mijn site kan je ook wat tips vinden over WordPress. Tis de bedoeling dat daar nog meer tips bij gaan komen.

Betaalde website maken

Wil je je website gelijk goed aanpakken? Dan kan je er voor kiezen om een eigen domeinnaam te kiezen en te hosten bij een hoster.

Zelf ben ik ernstig tevreden over www.justhost.nl waar we deze website hebben staan. Maar je kan ook terecht bij bijvoorbeeld www.mijndomein.nl of www.sohosted.com

En lees nu wat wij met een bloghop bedoelen. In dat blog lees je ook wie er allemaal mee mogen doen. Dames en heren, dat staat al vast.

webmaster
Volg mij

webmaster

In deze rol schrijven we de wat algemenere blogs en de blogs in de serie 'toeslaan'. Praat je ook mee in onze besloten groep op Facebook? Leuk! www.facebook.com/groups/christelijkejongemannen
webmaster
Volg mij

Dit vind je ook leuk!

  • Gaan we dit jaar nog kerstkaarten versturen? He, kan je ook kerstkaarten versturen via Instagram ? Dat is hip, goedkoop en beter voor de oud papierbak. Kerstkaarten, ja of nee? Ik vind kerstkaarten vaak vreselijk duf. Zeker de kaarten met de foto van het heel…
  • Een Bijbel met uitleg en toepassingen voor het dagelijks leven, zo maakte ik voor het eerst kennis met de "Bijbel Dichtbij". Het maakte mij erg nieuwsgierig naar de inhoud van het boek. En ik was heel benieuwd naar wat het boek nu zo bijzonder zou…
  • Geloofszekerheid was voor mij heel lang een volledig onbekend woord. Ik geloofde in God en ik wist zeker dat Hij mij in zijn 'verbond' wilde. Zo ben ik opgegroeid. Over geloofszekerheid dacht ik helemaal nooit na. Dat onderwerp kwam pas naar voren toen ik mensen…
  • Als het zo ver is dan kan je er best onrustig van worden. Is de lengte bijvoorbeeld toch belangrijk? Of de breedte? Dat zijn zo van die vragen die jou als jonge man erg bezig kunnen houden. Of niet dan? Daarom geven we hier wat…

webmaster

In deze rol schrijven we de wat algemenere blogs en de blogs in de serie ‘toeslaan’. Praat je ook mee in onze besloten groep op Facebook? Leuk! www.facebook.com/groups/christelijkejongemannen

2 gedachten over “Zelf ook een website maken om te bloggen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *