god met een kleine g, waar is god?

Robert schrijft over zijn twijfels en vragen. In deel heeft hij God verdronken. Vandaag de tweede aflevering: waar is god? Eerst maar god met een kleine g.

Toen mijn eerste blog gepubliceerd werd liep ik door Auschwitz. De plek waar 75 jaar geleden de roep om god vanuit zijn uitgekozen volk misschien wel het hardst te horen was. Waar is god?
Het besef dat alle menselijkheid uit zowel de gevangenen als de bewakers weggevaagd was intrigeerde me. Hoe kan god voor zowel gevangenen als bewakers zo irrelevant zijn geworden dat mensen zich superieur gingen voelen en anderen als ratten gingen gebruiken.

De vraag die dan altijd gesteld wordt is: waar was god? Een enkeling verliest zijn geloof in god na een bezoek aan Auschwitz, anderen vinden hem juist in de kleine medemenselijke momenten die het kamp ook rijk was, kleine dingen als het delen van brood en de bekende opoffering van pater Kolbe.

Waar is God?

De vraag blijft of het slim was om in een zoektocht naar god juist Auschwitz te bezoeken. Maar ik realiseerde me daar wel één ding. Auschwitz was een menselijke poging om god te spelen. Het was een menselijke ingreep in de geschiedenis. En misschien was god wel weg of stil of juist in overvloed aanwezig. Ik denk dat alleen de mensen die het echt beleefd hebben daar antwoord op kunnen geven.

Die menselijke ingrepen in de geschiedenis maken een zoektocht naar god echter wel moeilijker. Hoe vaak hebben mensen niet al geprobeerd om de kerk of gods woord voor hun eigen karretje te spannen. Ik vraag me af of datgene wat we vandaag de dag god noemen of als jezus omschrijven wel diegene is van 2000 jaar geleden.

Maar god verandert niet zeggen ze op zo’n moment. hij was, is en zal altijd dezelfde zijn.

Geduld met God.

Een paar weken geleden las ik het boek “geduld met God” van Thomas Halik. Halik, een Tsjechische katholieke geestelijke, schrijft in zijn boek:

“God is Mysterie – dat zou de eerste en laatste zin moeten zijn van alle theologie.”

God is een mysterie, god kunnen we niet vangen in woorden of zinnen, we kunnen hooguit een gedeelte van hem verwoorden of een gedeelte van hem leven. Johannes schrijft dat als alle dingen die jezus ooit gedaan heeft opgeschreven zouden worden, dan zou de wereld te klein zijn voor de boeken die dan geschreven moesten worden. Ik realiseer me dat het vangen van god in woorden onmogelijk is, dat ons vocabulaire te klein is en dat als men zelfs een poging zou doen de wereld te klein zou zijn voor de boeken.

Maar waarom dan toch op zoek gaan en daarover schrijven in een blog? Waarom op zoek gaan naar god als je hem toch niet volledig kan vinden? Mijn antwoord op dit moment is dat ik te nieuwsgierig ben en ergens hoop god wel in zijn volkomenheid te ontmoeten. Ook al gaat me dat niet lukken.

god met een kleine g

Op mijn vorige blog heb ik veel reacties gekregen. Het was bemoedigend om te lezen/horen dat ik niet de enige ben die op zoek is naar god of op zoek is geweest. Ik realiseerde me echter ook iets wat me een stap terug deed zetten. Nadat ik het blog gedeeld had in een Facebookgroep vroeg een goede vriend of ik god expres met een kleine g geschreven had. Ik doe het sinds ik het het vak godsdienstwetenschappen gevolgd heb steeds vaker. Misschien omdat ik wetenschappelijker naar religie ben gaan kijken of omdat het voor mij een veiligere afstand creëert.

Ik realiseerde me dat mijn manier van schrijven soms niet overeenkomt met uw/jouw beeld of overtuiging. Maar het is wel een zoektocht en in een zoektocht worden vaak pijnlijke dingen blootgelegd. Ik wil me daarom nu alvast verontschuldigen als ik een weg insla of een antwoord vind wat niet overeenkomt met hoe jij er naar kijkt of wat je gewend bent. Maar, god is ook niet voor niets breed beschrijfbaar.

Reacties welkom

Ik kreeg veel tips over (bijbel)boeken of personages waar anderen veel aangehad hadden in hun zoektocht naar god. Uit die tips heb ik het boek “Eerste hulp bij ongeloof” van Gabor Locht gehaald. Die ga ik lezen. Blijf gerust reageren/bekritiseren of tips geven want volgens mij zijn er vele wegen die naar God leiden, en vele mensen die meewandelen.

Doe mee met Robert’s zijn zoektocht. Misschien zijn dit ook jouw vragen wel! Steun hem dan met je reactie en ga mee op zoek. Reacties zijn van harte welkom hieronder dit blog maar ook op Facebook of zo je wilt in de besloten groep (alleen voor jonge mannen). Ben je juist vreselijk overtuigd van Gods aanwezigheid, lees dan de serie van Marc-Jan eens door.

Robert Huurnink

Robert Huurnink

Robert Huurnink at Student GPW
Mijn naam is Robert Huurnink, 20 jaar oud en pastoraal werker in opleiding. Ik zwem en luister muziek om mijn gedachten te ordenen en inspiratie voor het schrijven te krijgen.
Ik geloof, denk ik. In mijn blogs voor christelijkejongemannen.nl ga ik op zoek naar wie God is en wie hij voor ons wil zijn.
Ik heb een eigen website: www.roberthuurnink.nl
Robert Huurnink

Dit vind je ook leuk!

  • Een paar weken geleden schreven we deze vraag op: Moet de christelijke man een tijger zijn of een huiskat? Vandaag een antwoord. Even een citaat uit dat blog: Iemand wees mij op het initiatief van een andere site voor christelijke mannen. Een blog die er…
  • Vandaag zag ik in mijn mailbox een mooi klein artikeltje binnen komen van Nico van der Voet. Misschien ken je hem wel omdat hij docent van je was vroeger. Of wie weet heb je zijn boek "waarom moet ik altijd helpen" wel eens gelezen. Een…
  • Marc-Jan van Dam leest met ons het boek 'Een jongeman naar Gods hart' geschreven door Jim George. Iedere week een hoofdstuk. Vandaag deel 1. Dit eerste hoofdstuk begint Jim George met verschillende epitafen (grafschriften). De een serieuzer dan de ander. In eerste instantie had ik…
  • Als het zo ver is dan kan je er best onrustig van worden. Is de lengte bijvoorbeeld toch belangrijk? Of de breedte? Dat zijn zo van die vragen die jou als jonge man erg bezig kunnen houden. Of niet dan? Daarom geven we hier wat…

Robert Huurnink

Mijn naam is Robert Huurnink, 20 jaar oud en pastoraal werker in opleiding. Ik zwem en luister muziek om mijn gedachten te ordenen en inspiratie voor het schrijven te krijgen.
Ik geloof, denk ik. In mijn blogs voor christelijkejongemannen.nl ga ik op zoek naar wie God is en wie hij voor ons wil zijn.
Ik heb een eigen website: www.roberthuurnink.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *