februari 20, 2017 studiekeuze maken

Hellup! Ik moet een studie kiezen!

Hellup, ik moet een studie kiezen, studiekeuze maken!

We zitten volop in de tijd van de studiekeuze. Moeilijk moeilijk, of niet? Onlangs vroeg ik op mijn persoonlijke facebookpagina eens wie er goede tips had voor het maken van de studiekeuze. In de reacties bleek vooral dat de 40’ers zich niet gesteund heeft gevoeld op het voortgezet onderwijs bij het maken van hun studiekeuze. Achteraf hadden ze meer begeleiding willen hebben.

Een volger die nu op dit moment midden in het studiekeuzeproces zit gaf aan dat ze vanuit school erg gestimuleerd wordt om open dagen te bezoeken, open lesmiddagen en informatieavonden. De gesprekken met de mentor lijken nog net als vroeger. Ze komen niet verder dan: hoe ver ben je? wat zou je leuk vinden? Wat past bij je vakkenpakket?

Toen ik op een school werkte als zorgcoördinator zat ik een paar jaar op dezelfde kamer als de decaan voor havo en vwo. En het viel mij op dat de gesprekken die ik voerde met leerlingen eigenlijk altijd ook uitkwamen bij de studiekeuze en de toekomstplannen: focus je niet op de school hier maar wat wil je nu bereiken? Waar ben je goed in? Wat zijn je sterke kanten? Als mijn kamergenoot afwezig was sprak ik met de jongens en meiden die eigenlijk voor hem kwamen. Gewoon omdat ik het niet laten kon. En omdat het zo leuk was. Precies dezelfde gesprekken als die ik voerde met jongens met ADHD, of spijbelgedrag.

Studiekeuze is: hoe ben ik

Toen mijn kamergenoot ziek werd nam ik zijn functie tijdelijk over. En hierdoor ben ik er van overtuigd geraakt dat de studiekeuze weinig te maken heeft met “welk vakkenprofiel heb je’ of ‘waar ben je goed in’. Nee, het heeft te maken met hoe je bent. Nog later tijdens mijn eigen loopbaangesprekken merkte ik dat weer. De manier waarop je mens bent is veel belangrijker dan dat wat je kan. OP een school stopt een docent iets in jou en even later komt het er weer uit. Dat hoeft niets over jou zelf te zeggen. Aardbeienijs wordt in dezelfde machine gemaakt als stroopwafelijs.

Er zijn mensen die gewoon direct weten wat ze willen worden als ze later groot zijn. Als dat ook nog past bij hun vaardigheden en intellectuele vermogens dan moet je daar niet teveel meer aan doen. Prima, gaan met die banaan. Maar als je anders in elkaar steekt is het lastiger. Misschien zou je verschillende studies prima kunnen doen en zou je je ook in verschillende banen best een lange tijd prettig voelen. Waarschijnlijk ben je dan iemand die moet zoeken naar de omstandigheden waarbinnen je je lekker voelt: in welke situaties kom jij het meest tot je recht? Waar krijg je energie van? Maar ook: wat is vreselijk fout voor jou.

Vragen die belangrijk zijn bij de studiekeuze

Om iets of iemand te doorgronden moet je vragen stellen. En vragen stellen. En vragen stellen. Een paar vragen die je jezelf en je omgeving kunt stellen als je een studiekeuze moet maken:

 1. Wat vind ik leuk om te doen? Waar word ik blij van?
 2. In welke omstandigheden voel ik mij lekker?
 3. waar krijg ik echt energie van?
 4. wanneer voel ik mij gelukkig?
 5. op wie ben ik jaloers?
 6. door wat of wie kan jij echt geraakt worden? Wat zit er in de films waar je bijna bij moet huilen? Wat in het journaal maakt jouw kwaad of juist hoopvol?
 7. welke waarden vind ik belangrijk? Vanuit welke normen wil ik leven?
 8. als je in winkels, bibliotheken, gemeentehuizen etc komt, waar voel jij je dan lekker en kan je genieten van hoe mensen werken?
 9. weet je graag van veel dingen een beetje of juist van weinig dingen veel?
 10. hou je van rust of juist van chaos?

Ik zou zelf de studie theologie best interessant vinden. Maar ik moet er niet aan denken om als dominee te werken. Ja het preken en schrijven, dat vind ik leuk. Maar zet mij alsjeblieft niet naast een ziekbed of op andere plekken waar je vreselijk inlevend en geduldig moet zijn.

Verdiep je in je persoonlijkheid

Er is een aantal mogelijkheden om je te verdiepen in je eigen persoonlijkheid zonder dat je bij de psycholoog op de sofa hoeft te gaan liggen.

Ontdek je sterke punten

ik moet een studie kiezen, studiekeuze makenHet boek Ontdek je sterke punten van Marcus Buckingham leert je jouw sterke punten te vinden. Welke vaardigheden komen bij jou altijd naar voren, wat je ook doet. Als je het boek nieuw koopt staat er een code in waarmee je op www.strengthsfinder.com een test kunt doen. Op internet zijn wel slappe aftreksels van deze test te vinden en alleen het boek lezen uit de bieb is al waardevol.

Benut je sterke punten

Benut je sterkte punten is het nieuwe boek van Marcus Buckingham. De test is verder doorontwikkeld en richt zich nu vooral op hoe je jouw persoonlijkheid nu effectief kan inzetten zodat je jezelf en de ander het meest van dienst bent. Ook met code en een test.

de MBTI

De meyer Briggs Type Indicator geeft inzicht in je persoonlijkheid. Je krijgt een beschrijving van welke type mens jij het meest lijkt te zijn en in welke omstandigheden je dus ook het lekkerst kan functioneren. Via deze link zou je zo’n test kunnen doen.

Welke kleur heeft jouw parachute?

Ook zo’n boekje dat je eigenlijk even lezen moet vanuit de bieb. Geeft ook ongetwijfeld nieuwe aandachtspunten. Welke kleur heeft jouw parachute is ook tweedehands al te verkrijgen bij Bol.

Praat met mensen

Blijf niet in je eentje rondmodderen als je er niet uitkomt. Extra veel informatieavonden bezoeken gaat je niet verder helpen als je niet weet wat je zoekt. De chaos wordt dan alleen maar groter.

Praat met mensen die jou een beetje kennen of juist helemaal niet:

 • waar vind je mij goed in?
 • wat is het eerste woord waar je aan denken moet als je mij ziet?

En als je er echt niet uit komt dan is het helemaal geen gek idee om de schoolmentoren en decanen hun eigen ding te laten doen en eens op zoek te gaan naar iemand die je verder kan brengen. Iemand die intuïtief naar je luisteren kan en je kan helpen je sterke kanten op te sporen.

Ik denk bijvoorbeeld aan:

En uiteraard ga ik ook graag met je het gesprek aan vanuit Stuk Verder. En verder zijn er echt nog wel meer loopbaancoaches of studiekeuzebegeleiders te vinden die met een open mind eens met je willen praten. Als een soort second opinion.

Wat heeft jou nou vreselijk geholpen in je studiekeuze?

 

Chiel

Chiel

Zelfstandig jongerencoach en online tekstschrijver at Stuk Verder
Christen | vader| echtgenoot| '77 | Na jaren binnen de onderwijszorg gewerkt te hebben ben ik nu zelfstandig jongerencoach en tekstschrijver. #hoogbegaafdheid #motivatie #geenzininschool.
Chiel

Dit vind je ook leuk!

 • Ik merk als jongerencoach in mijn mailbox dat de tijd van de negatief bindende studieadviezen weer is aangebroken. De moeder van een jonge Pabostudent vraagt om hulp namens haar zoon. Ja, ook op die leeftijd wordt de eerste stap nog door moeder gezet. Ook al…
 • Allereerst wil ik iedereen feliciteren die geslaagd is. En dan bedoel ik niet alleen de leerlingen van het voortgezet onderwijs, die allemaal de uitslag van hun examens hebben gehad in de afgelopen week. Ik bedoel ook alles Mbo en Hbo-leerlingen die hun opleiding met succes…
 • Heel veel studenten en scholieren ervaren chaos in hun hoofd. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je die chaos ervaart. Soms zijn het gedachten die niet willen stoppen. Soms zijn het projecten of taken die je half af hebt en die in je hoofd blijven…
 • Nog even en alle scholen in het land zijn weer begonnen. Zo langzamerhand starten ook de mbo en hbo instellingen weer. Hoe ga jij het nieuwe jaar in? Met frisse moed of gezonde tegenzin? Goed voorbereid naar school dat betekent meer dan de juiste agenda…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *