februari 27, 2017 christelijke jonge mannen trouwen als ze seks hebben gehad met hun vrouw

Toch maar niet trouwen als je zwanger bent

Om te voorkomen dat jonge meisjes tegen hun wil in worden uitgehuwelijkt aan een man waar ze niet mee willen trouwen heeft de overheid de minimumleeftijd om te mogen trouwen vastgezet op 18. Deze leeftijd was al gangbaar maar er werd regelmatig een uitzondering gemaakt voor meisjes die zwanger waren en nog maar 16 of 17 jaar oud waren. Maar in een artikel wordt het nu verbreed naar: niet trouwen als je zwanger bent.

Niet trouwen als je zwanger bent

Het artikel waar ik het over heb staat in het Nederlands Dagblad van 25 februari 2017 op pagina 7 : ‘Zestien en zwanger? Toch nog niet trouwen”. Mijn aandacht werd getrokken door de tekst onder de foto waarin staat: minderjarige stellen van wie het meisje in verwachting is, zoals hier op de foto, wachten nu ook in bevindelijk-gereformeerde kerken met trouwen.

De gereformeerde gemeenten gaan zich houden aan de regel van de overheid. Jonge meisjes mogen niet meer trouwen in de kerk voordat ze 18 zijn. De kerken gaan zich aan deze regel houden omdat er niet duidelijk in de bijbel staat dat je vanaf je 16e mag trouwen. Dus telt de regel: gehoorzaam de overheid. De oud-gereformeerde gemeenten gaan dit onderwerp nog bespreken op de synode van juni maar volgens de woordvoerder hebben ze hetzelfde standpunt als de gereformeerde gemeenten.

Besluit gaat over seks en over trouwen

niet trouwen als je zwanger bent Het besluit gaat eigenlijk over trouwen en over seks. En ik ben blij dat de kerken zich aan de wet gaan houden omdat ik denk dat het beter is voor de zwangere tiener, de aanstaande vader en het aankomende kind. De inhoudelijke discussie kan je zo ook wat omzeilen. Want hoe je naar seks voor het huwelijk kijkt hangt net af van hoe je de bijbel interpreteert denk ik.

De automatische opgelegde volgorde van zwanger-trouwen binnen de kerken zal niet zo veel meer voorkomen denk ik. Er zit iets heel oneerlijks en raars in als een kerk zomaar besluit dat je moet trouwen. Dat is een beslissing waar de kerk niet over gaat lijkt mij. Zo’n beslissing neem je zelf. De beslissing of je met elkaar naar bed gaat is ook een beslissing die je zelf neemt. Maar daar zit een beetje ook mijn probleem en dus ook mijn opluchting.

Was het een beslissing?

Kunnen meisjes en jongens van 16 jaar heel goed beslissen of ze wel of niet seks hebben? Met elkaar naar bed gaan dat klinkt als een hele activiteit waar je van te voren over nadenkt. En dat is in principe ook zo. Vraag het aan getrouwde stellen, soms moet de seks gewoon gepland worden in een agenda omdat het er anders nooit van komt.

De zwangerschappen waar we het over hebben zijn meestal voortgekomen uit ongeplande momenten. De verleiding van het moment, de opwinding van de dag. En daar had inderdaad een beslissing vooruit moeten gaan: afblijven. Maar dat moment is er niet geweest op de een of andere manier.

Moet je dus je hele leven (je blijft bij elkaar is de norm immers in de kerken) met elkaar optrekken omdat je één moment de verkeerde beslissing hebt genomen? Hoe zeker was je al van elkaar? Als je 16 of 17 bent, hoe goed ken je jezelf dan al?

Verliefd op een stukje van jezelf

Hoe goed ken je jezelf als je 16 bent? Mijn ervaring is dat de meeste jongeren nog flink aan het ontdekken zijn wie ze zijn en hoe ze willen leven. En in de tijd van de eerste verliefdheden wordt je verliefd op een meisje dat past bij een stukje van jezelf. Een sportief meisje, een vreselijk lief meisje, een vioolspelend meisje, een stoer meisje en langzaamaan ontdek je ineens iemand die een goed meisje is. Goed voor jou, goed voor zichzelf en voor anderen.

Stel dat je nu ‘moet’ trouwen met een meisje dat eigenlijk maar zo’n stukje bij jouw past. Dat kan niet de bedoeling zijn toch.

Evenwichtigheid is nodig voor een geslaagd huwelijk

Om goed getrouwd te kunnen zijn is het belangrijk dat je een bepaald evenwicht maar ook inzicht en overzicht bereikt hebt. En hoe groot is je evenwicht als je 16 bent? Hoe is het gekomen dat je gezwicht bent voor de seks? Waarschijnlijk is het zo dat de mensen met overzicht en inzicht er ook voor zorgen dat een zwangerschap niet mogelijk is. Inzicht komt met de jaren toch?

Gewaagd of niet? Wat vindt jij?

Dus daarom ben ik blij dat deze kerken er nu voor kiezen de wet te volgen. Omdat ik bang ben dat ze anders nog wel eens bij een visie uitkomen waar uit volgt dat je moet trouwen als je zwanger bent. Omdat je ‘vooruit gegrepen’ hebt en je dit moet ‘rechtzetten’. Omdat een kind een vader én een moeder nodig heeft. En dat je dan versneld belijdenis moet doen omdat het kind zo snel mogelijk gedoopt moet worden. Ook binnen de kerken mag je niet trouwen als je zwanger bent voordat je 18 bent geworden.

  • hoe evenwichtig voel jij je?
  • was jij direct verliefd op de juiste vrouw?
  • hoe lastig vind jij het om je hersens te blijven gebruiken als je dicht bij je vriendin bent?
  • vind jij een zwangerschap een reden om te trouwen?
  • hoe denk jij over seks voor het huwelijk/samenwonen?
  • zou het jou kunnen overkomen, onbedoeld vader worden?

 

Chiel

Chiel

Zelfstandig jongerencoach en online tekstschrijver at Stuk Verder
Christen | vader| echtgenoot| '77 | Na jaren binnen de onderwijszorg gewerkt te hebben ben ik nu zelfstandig jongerencoach en tekstschrijver. #hoogbegaafdheid #motivatie #geenzininschool.
Chiel

Dit vind je ook leuk!

  • Voel jij het ook kriebelen omdat de lente in aantocht is? Het is deze week de week van de lentekriebels en bij het verschijnen van dit blog is die week al bijna voorbij. Ben benieuwd hoe het jou vergaan is deze week! Zin in de…
  • Koop jij inderdaad die mooie outfit en zit jij te stralen boven een rode vlinderdas of wurm jij je in zo'n foute kersttrui? Ben jij al dagenlang op zoek naar cadeaus voor onder de kerstboom? Hoe beleef jij kerst? Verlang jij naar dat ene echte…
  • Kan je ook niet goed geloven? Ja dat is zomaar een vraag die in mij opkomt. Ik kwam namelijk via een tweet van Refoweb een artikel op het spoor met als titel 'Mijn weg is anders'. Of een artikel is natuurlijk niet het goede woord.…
  • Sinterklaas en kerst zijn weer voorbij ondertussen. Maar er blijven nog zoveel gelegenheden over om iemand eens te verrassen met een kado. En nu maar hopen dat al die vrouwen op zoek zijn naar christelijke cadeaus voor mannen. En dat ze dan deze pagina tegenkomen…
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *