“Kijk naar je eigen!” lijkt Paulus te zeggen

‘Kijk naar je eigen’, lijkt Paulus te zeggen. We gebruiken stukken van de Bijbel om flink naar anderen te wijzen. Maar op het moment dat we dat doen zegt het ook iets over ons zelf.

Elke avond lees ik een paar bladzijden uit de Bijbel in de Gewone taal. (hier het blog over de Bijbel dicht bij)Ik blijf het boeiend vinden hoe anders alles ineens klinkt nu de Bijbel weer vanuit de grondtekst opnieuw vertaald is. En zoveel mogelijk zonder theologische en historische frames. Soms pak ik er een andere vertaling bij omdat ik gewoon niet geloof wat er staat. Maar ik kom eigenlijk altijd tot de conclusie dat het wel moet kloppen. Gisteravond las ik iets van Paulus en er viel mij iets op. Het lijkt erop dat hij zegt: Kijk naar je eigen. (ja vreselijke uitdrukking, “kijk naar jezelf” moet dat zijn natuurlijk).

Romeinen 1 en 2

Romeinen 1 is het stuk in de Bijbel waar Paulus schrijft dat alle mensen in principe God zouden kunnen kennen vanuit de natuur. Maar ook het stuk waar hij schrijft dat mensen zich verzetten tegen de waarheid en dat God ervoor gezorgd heeft dat mensen slaaf werden van hun eigen verlangens. Teksten die je vaak ook weer tegenkomt in het gesprek over homoseksualiteit.

Paulus gebruikt hier stevige woorden. Maar in de woorden van de Bijbel in de Gewone taal begrijp ik ze een stuk beter. Mensen werden slaaf van hun eigen verlangens. Terwijl ze beter zouden moeten weten. Ja, dat is toch precies het verhaal van de zondeval?

Kijk naar je eigen, zegt Paulus

Romeinen 1 gebruiken we vaak om te wijzen naar andere mensen. Zij zijn verkeerd en zondig. Een homoseksueel¬† volgt zijn verkeerde verlangens. Een moordenaar is een flinke zondaar en iemand die ruzie maakt kan je beter maar negeren. We wijzen vooral naar een ander. Maar Paulus zegt ineens in hoofdstuk 2: “Misschien zegt iemand; ‘Al die dingen gaan niet over mij’. Maar dan zeg ik tegen hem: luister, jij oordeelt over andere mensen en je hebt kritiek op hun gedrag. Maar de dingen waar jij kritiek op hebt, die doe je zelf ook. Zo laat je zelf zien dat je straf verdient”.

Die verzen mogen we ons ook wel aantrekken denk ik. Wijs niet zo met dat vingertje naar anderen, maar ‘kijk naar je eigen’.

Welke verlangens loop jij achterna?

Het is gemakkelijk om te wijzen naar een ander. Misschien dat anderen duidelijk hun verkeerde verlangens achterna lopen. Maar als jij het zo goed wilt weten al die tijd, waar ben jij dan op uit? Ofwel: welk verlangen van jou zit er achter die veroordelende woorden? Is dat een goed verlangen of een slecht verlangen?

In vers 5 staat: “maar jij bent ongehoorzaam. Je wilt je leven niet veranderen. Zo maak je jezelf nog schuldiger”.

Misschien ben jij niet een notoire zondaar of heb je niet een ‘doorn in het vlees’ zoals Paulus het omschrijft. Dan ben je een gelukkig mens en leef je waarschijnlijk heel dicht bij God. Of wat ook kan, je bent nog niet bewust genoeg bezig met het leven met God zodat je voor satan nog geen interessant object bent.

Moeite om niet te zondigen?

Heb jij moeite om niet te zondigen? Vind je het moeilijk om bijvoorbeeld niet lelijk te denken over andere mensen? Of vind je het lastig om niet naar porno te kijken? Kijk dan eens wat je echte verlangen is.
Dat we zondigen dat weet iedereen. En Paulus is daar ook in het begin van Romeinen heel duidelijk over: mensen zondigen. Maar dankzij de Geest van God zijn we geen slaaf meer van de zonden. ‘Maar als je je laat leiden door de Heilige Geest Dan wil je alleen maar goede dingen doen'(8:5).

Durf jij te kijken naar wat je echte verlangens zijn? Ik ken tijden dat ik heel dicht bij God leef en dat is een fijne tijd. En dan ineens gaat het weer heel anders. Dan heb ik vooral veel verlangen om mijzelf te ‘verwerkelijken’ bijvoorbeeld: geld verdienen, belangrijk zijn, etc. En dan wordt ik weer kortaf en sjagrijnig. En dan ineens merk ik dat God weer aan mij trekt: he, hierheen! En dan voel ik weer dat verlangen komen om dicht bij God te zijn. Om zijn wil te doen.

Ken jij zo’n cyclus?

Ik vind het wel mooi om eens te lezen hoe jullie hier mee omgaan. Je mag me in vertrouwen mailen maar ook reageren op Facebook of Instagram als je dat durft. Met jouw verhaal kan je ook een ander weer helpen immers.

Ik schreef op mijn andere site een blog over verlangens. Misschien vind je dat ook leuk om te lezen. En in 2014 schreef ik een blogje over een doodlopende steeg. God loopt ook mee als je de verkeerde kant op gaat. Troostvol. Je kan het hier lezen.

Chiel

Chiel

Communcatiemedewerker, blogger en online tekstschrijver at Stuk Verder Schrijven
Christen | vader| echtgenoot| '77 | Na jaren binnen de onderwijszorg gewerkt te hebben ben ik nu communicatiemedewerker en tekstschrijver. #hoogbegaafdheid #motivatie #geenzininschool.
Chiel

Dit vind je ook leuk!

  • Als het zo ver is dan kan je er best onrustig van worden. Is de lengte bijvoorbeeld toch belangrijk? Of de breedte? Dat zijn zo van die vragen die jou als jonge man erg bezig kunnen houden. Of niet dan? Daarom geven we hier wat…
  • Het voorjaar is begonnen! En dat betekent voor veel jonge mannen dat ze op zoek mogen naar een vakantiebaan of misschien zelfs naar een echte eerste baan. Wat is nu geschikte kleding voor je sollicitatiegesprek. Zelf werkte ik na mijn examen een paar maanden bij…
  • Voor dit jongemannenblog ging ik eens op zoek naar een bijbels dagboek voor jongens. En het 'toeval' wil dat er net een nieuwe uit is. Of eigenlijk moet ik zeggen: het eerste 365 dagen boek voor jongens vanaf 11 jaar. Van Ark Media kreeg ik…
  • We gaan beginnen met een nieuwe rubriek met de naam 'portret'. Tenminste, we hopen dat er genoeg mensen zijn die mee willen doen. De bedoeling is dat we jou aan het woord laten! Yes!¬† Wat is de bedoeling van dit portret van christelijke jongeren? En…

Chiel

Christen | vader| echtgenoot| ’77 | Na jaren binnen de onderwijszorg gewerkt te hebben ben ik nu communicatiemedewerker en tekstschrijver. #hoogbegaafdheid #motivatie #geenzininschool.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *