Hoogbegaafd geloven

Een paar weken geleden was ik op het symposium van Choochem, dat is een vereniging voor hoogbegaafde christenen. Het symposium ging over hoogbegaafd en geloven. Ben jij hoogbegaafd en heb je het symposium gemist, dan kan je nu terecht bij de audio opnames van het symposium. Ik geef hieronder de link.

Hoogbegaafd zijn is best lastig.

Hoogbegaafd zijn lijkt een zegen maar in het echte leven is hoogbegaafdheid vaak meer een handicap. Het gaat namelijk niet alleen over een hoog iq maar ook over een hele andere manier van denken en leven. Heel veel hoogbegaafden stranden hopeloos in een intelligentietest bijvoorbeeld omdat ze het moeilijk vinden om het nut er van in te zien of goed door te zetten. Of omdat het juiste antwoord niet bij de mogelijkheden staat aangegeven. Zo zijn er nog veel meer zaken die bij hoogbegaafden anders lopen dan bij ‘normaal’ begaafden.

Hoogbegaafd in de kerk

Geloven is lastig voor hoogbegaafden zijn. Bijvoorbeeld omdat God op zoveel plaatsen in de Bijbel zo onrechtvaardig lijkt te zijn. Waarom staat hij Satan toe om Job op de proef te stellen bijvoorbeeld. Een mens zou in zo’n geval sadistisch zijn. Waarom blijft God dan liefdevol?

En dan de kerk nog. Veel hoogbegaafden zullen merken dat ze in de kerkdiensten niet gevoed worden en eerder afgeleid worden van God doordat de dominee verkeerde argumenten noemt of tegenstrijdigheden. Vaak heb je al zoveel boeken gelezen en onthouden dat je de dominee gemakkelijk zou kunnen aanvullen of zelfs zou kunnen corrigeren.

Meer lezen over hoogbegaafd zijn

Op het blog dat hoort bij mijn praktijk voor (jongeren)coaching schrijf ik regelmatig over hoogbegaafdheid. Ik schreef daar bijvoorbeeld een recensie in twee delen over het boek ‘hoogbegaafde volwassenen‘. Prachtig boek en zeker het lezen waard als je je maar een klein beetje herkent in hoogbegaafdheid of als je als docent, dominee of onderwijzer aan de slag gaat met mensen. Hier vindt je deel 1 van de recensie en hier deel 2.

Naar aanleiding van het symposium schreef ik een blog op mijn ‘reliblog’. Wie weet vind je het interessant, daar staan ook wat tips in voor ouders en kerkenraden. Hier staat hij.

En tenslotte nog de link naar de audio bestanden van het symposium maar ook naar een presentatie over hoogbegaafdheid en studeren. Doe je voordeel ermee!

Waar ben jij mee bezig en waar loop jij tegen aan? Laat eens weten, dan kunnen we daar ook eens over schrijven.

Chiel

Chiel

Communcatiemedewerker, blogger en online tekstschrijver at Stuk Verder Schrijven
Christen | vader| echtgenoot| '77 | Na jaren binnen de onderwijszorg gewerkt te hebben ben ik nu communicatiemedewerker en tekstschrijver. #hoogbegaafdheid #motivatie #geenzininschool.
Chiel

Dit vind je ook leuk!

  • Doe mee met de #transparantchallenge! Transparant, je weet wel: duidelijk, recht uit je hart, positief opbouwend. Hieronder staat een post die voorbij kwam op het Instagram account van het Reformatorisch Dagblad. Nu heb ik zelf deze krant niet en kan ik het bericht verder ook…
  • Geloof jij alles klakkeloos? Robert schrijft over zijn zoektocht naar God. In deel 1 heeft hij God verdronken. In deel 2 schreef hij God maar eens met een kleine g. En in deel 3 stelde hij jou een vraag over persoonlijk geloof en bidden. In…
  • Kan je ook niet goed geloven? Ja dat is zomaar een vraag die in mij opkomt. Ik kwam namelijk via een tweet van Refoweb een artikel op het spoor met als titel 'Mijn weg is anders'. Of een artikel is natuurlijk niet het goede woord.…
  • Vandaag bezig met de muziek voor de kerkdienst van morgenvroeg. We gaan weer een paar prachtige liederen zingen. Ik vind het altijd heerlijk om even lekker met die muziek bezig te zijn en ook de teksten 'tot mij te nemen'. Maar toch ook zo'n momentje…

Chiel

Christen | vader| echtgenoot| ’77 | Na jaren binnen de onderwijszorg gewerkt te hebben ben ik nu communicatiemedewerker en tekstschrijver. #hoogbegaafdheid #motivatie #geenzininschool.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *