december 12, 2016 als jonge man in een vrouwenomgeving

Als jonge man in een vrouwenomgeving

Pas sprak ik een student van de pabo. Hij voelde zich als jonge man tussen de vrouwen lang niet altijd begrepen. Sterker nog, hij voelde zich afgewezen vanwege zijn manier van denken en voelen. Het is best zwaar als jonge man in een vrouwenomgeving.

Dat mannen en vrouwen verschillen, dat weet iedereen. Maar helaas wordt het wel eens vergeten in drukte van alle dag.

Jongens moeten leren man te worden

Het is voor jongens lastiger om man te worden dan het voor meisjes is om vrouw te worden. In de meeste gezinnen zijn vrouwen meer thuis en meer bezig met de kinderen dan de mannen. Meisjes kunnen naar hun moeder kijken om te zien hoe het is om vrouw te zijn. Ze delen dezelfde manier van denken en dezelfde ervaring van gevoelens. Als een meisje op haar knieën valt tijdens het rolschaatsen zal een moeder als een vrouw reageren en dus ook passend reageren. De vader zal wat meer moeite moeten doen om stil te blijven staan bij alle gevoelens die door zo’n meisje heen gaan op het moment dat ze gevallen is: kom op, kus erop en gaan met die banaan.

Als ik naar mijn zoontje kijk dan zie ik een jochie dat nu nog vreselijk aan zijn moeder hangt. Op een gegeven moment zal hij de overstap moeten maken naar de mannenwereld. En uiteraard gaat dat voor een groot deel helemaal vanzelf. Jongens worden al jaren lang gewoon man zonder dat ze er erg veel moeite voor moeten doen.

Juist in de adolescentie periode moeten jongens mannen zien

Vaak denken we dat de belangrijkste tijd van het groter worden zit in de vroege puberjaren. En dat is niet waar. Juist in de periode waarin je op het MBO, HBO of Universiteit zit is het belangrijk dat je als jonge man andere mannen tegenkomt op je aan te spiegelen. En zeker als jonge man in een vrouwenomgeving is het belangrijk dat er andere mannen zijn en dat er ruimte is voor jouw zoektocht naar je mannelijkheid.

Op de pabo of binnen social work ben je veel bezig met waarden en normen: hoe willen we met mensen omgaan, Wat is ethisch verantwoord, wat is menselijk, wat is hard, wat is zacht. Wat vinden we van ruzie en hoe gaan we er mee om? Ook ben je bezig met introspectie: hoe kijk ik terug op mijn opvoeding, wat vind ik er van, wat denk ik er over en wat voel ik er bij? En dat is het moment dat de beleving van vrouwen en mannen uit elkaar gaan. Als jonge man in een vrouwenomgeving moet je je daar wel bewust van zijn.

Voorbeeldje

Tijdens mijn stagejaar had ik supervisie. Ik had nooit iets om te bespreken want als ik ergens mee zat dan besprak ik dat op mijn stageplek. En voor mij was het dan klaar. Vrouwen vinden het fijn om dingen vaker te bespreken en erkend te worden in hun beleving. Ik weet nog dat mijn vrouwelijke medestudenten soms wakker lagen vanwege fouten die ze gemaakt hadden tijdens hun stage. Ik maakte ook fouten en misschien nog wel meer. Maar daar wakker van liggen is zo onzinnig en bovendien onnodig: stage = leren. Fouten maken = leren. Dus fouten horen erbij voor mij als man.

Aan de mannen had ik zelf niets tijdens mijn opleiding. Ik vond de mannelijke docenten of theoretische protocollenboeken of verwijfd. Ik kon mij aan hen niet spiegelen, sterker nog ik voelde dat het niet normaal was zoals zij waren. Ik was wel vreselijk blij met mijn enige mannelijke medestudent die in mijn ogen veel stoerder en mannelijker was dan ik. Hij was zelfs al getrouwd en liep dus echt een paar fasen op mij voor.

Ben jij een jonge man in een vrouwenomgeving?

Ben jij er één? Zo’n jongen die probeert man te worden in een vrouwenomgeving? Laat eens van je horen, ik ben benieuwd naar jouw ervaringen, naar je oplossingen en naar je vragen.
Op=opruiming

Chiel

Chiel

Zelfstandig jongerencoach en online tekstschrijver at Stuk Verder
Christen | vader| echtgenoot| '77 | Na jaren binnen de onderwijszorg gewerkt te hebben ben ik nu zelfstandig jongerencoach en tekstschrijver. #hoogbegaafdheid #motivatie #geenzininschool.
Chiel

Dit vind je ook leuk!

  • Haha als je een echte hipster bent dan gaat de baard er weer af om 2017! Tenminste, dat kwam vandaag voorbij ergens. De echte baardmannen houden hun baard gewoon en maken hem nog woester of nog meer biky. Het is tenslotte het jaar van de…
  • Wat zijn onze plannen in 2017 voor deze website voor de jonge christelijke man? Deze site is nog niet eens een maand online en toch zit er al een leuke groei in het aantal lezers op de website. Er zijn vooral veel christelijke jongeren aanwezig.…
  • De decembermaand is voor veel mensen de duurste maand van het jaar. Als je aan alle feesten flink meedoet dan kan je er een hoop geld door heen jagen. Sinterklaas, Kerst, Nieuwjaar en dan praten we dus over cadeaus, kleren en vuurwerk. En wie weet…
  • 8 op de 10 Nederlanders gebruikt tijdens de vakantie het internet om even de werkmail te checken. Daarnaast werken we ook vaker tijdens de vakantie, stelt onderzoeksbureau Multiscope. De vakantie is dus een goed moment om eens aandacht te besteden aan het scheiden van werk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *