Als ik dat maar kon geloven, Roberts zoektocht deel 7

Robert geeft ons een inkijkje in zijn zoektocht naar God. Hij schrijft God met een kleine g, hij legt dat uit in deel 2. Vandaag schrijft hij over ongelooflijke dingen rond Jezus: Als ik dat maar kon geloven. Wil je beginnen bij deel 1, dan moet je hier zijn

In het boek: “Eerste hulp bij ongeloof” ben ik aanbeland bij het hoofdstuk over Jezus. Zijn maagdelijke geboorte, de kindermoord, de ooggetuigenverslagen en de dood en opstanding.

De schrijver begint in de eerste paragrafen over de maagdelijke geboorte. Hoe Jezus echt uit Maria geboren is voordat zij seks heeft gehad met Jozef.

Het deed me denken aan wat ik een tijdje geleden las in het boek “Jezus van Nazareth” van Paul Verhoeven. Deze man is een groot regisseur, o.a van de film Soldaat van Oranje maar heeft dus ook een boek geschreven. Hij heeft een grote fascinatie voor de historische Jezus maar gelooft niet in de goddelijke Jezus. Hij ziet het Nieuwe Testament als een verhaal dat op gegeven moment zo veranderd is dat het paste in het plaatje van de vroege kerkleiders. Het NT is voor hem dus niet historisch juist. Verhoeven is standvastig in dat denken en naar mijn mening gaat hij soms te kort door de bocht bij verschillende gebeurtenissen.

Maar het begin van zijn boek begon voor mij wel gelijk aangrijpend. Weg maagdelijke geboorte, weg het idee van een stal/herberg, herders en wijzen. Verhoeven schetst, zoals alleen een regisseur dat kan, hoe in het jaar 4 voor Christus honderden mensen gedood werden tijdens een opstand in de stad Sepphoris, een paar kilometer van Nazareth. De Romeinse soldaten gingen daar moordend, plunderend en verkrachtend los op de opstandige, plaatselijke bevolking. En ja, Maria was in die stad, en je, het kan, Maria is verkracht door een Romeinse soldaat. Aldus Verhoeven in zijn boek.

Dat zou niet te geloven zijn

Dat de onbevlekte ontvangenis door de vroege kerkleiders of door Mattheus verzonnen zou zijn zou heel raar zijn. Volgens Locht werden de christenen door joden en niet-joden hierom bespot.Het zou dus juist tegen hen werken. Daarbij komt dat het de meeste joden er al vanuit gingen dat de profetie over het kind dat geboren zou worden (Jesaja 7:14) al lang uitgekomen was. Het kind zou namelijk geboren worden vlak voordat de Assyriërs in de achtste eeuw voor Christus een deel van Israël zouden verwoesten. En dat was al gebeurd. Doordat Jezus echter uit een maagd geboren is zagen de eerste christenen de dieperliggende boodschap achter deze woorden.

En dan de opstanding van Jezus. Het is bijzonder dat Jezus na zijn opstanding het eerst verschijnt aan vrouwen. Volgens Verhoeven hadden vrouwen in die tijd hetzelfde aanzien als een geit (blz 48). Als je een goed verhaal schrijft dan kies je er toch niet voor om dat via vrouwen te doen? Dan kies je toch voor iemand met een hoger aanzien? Maar deze vrouwen zijn met naam en toenaam in de het verhaal terecht gekomen.

Locht noemt nog één heel bijzondere getuige, namelijk Paulus. Saulus, zoals hij toen nog heette, vervolgde de eerste christenen. Hij was er op gebrand om te allen tijde en met alle mogelijke middelen die groep opstandelingen (in de ogen van het sanhedrin) uit te roeien. En juist deze man komt in contact met God en bekeert zich. Paulus gooit zijn carrière en mogelijk de band met zijn familie overboord en gaat evangeliseren. Wat zegt het voor de lezer als deze persoon zich bekeert.

Kan jij het geloven?

Wat zegt het jou? Wat zegt het mij? is de bijbel een goed verzonnen boek? Is het samengesteld door de eerste kerk om macht te vergaren? Of is het opgeschreven vanuit oprecht geloof en gebaseerd op waargebeurde verhalen. Een verhaal waar mensen hun leven voor wilden geven, het niet af wilden vallen, er soms zelfs op hun kop voor gekruisigd werden.

Wat het met jou doet als lezer weet ik niet, ik hoor het graag van je maar wat het met mij doet kan ik wel vertellen. Door zowel het boek Eerste hulp bij ongeloof als Jezus van Nazareth te lezen kwam ik tussen twee kampen terecht. De ene schrijver gelooft oprecht en wil vanuit die overtuiging laten zien dat het echt waar is.  En de andere schrijver gaat er bij voorbaat vanuit dat mensen het verhaal voor eigen gewin hebben gebruikt en dat het daardoor niet waar kan zijn.
Beiden vinden de achterliggende boodschap die Jezus meegeeft overigens van belang. De één uit geloof de ander uit menselijkheid.

Zoals Locht al schrijft: “Als er een God bestaat, is er geen probleem. Sterker nog: als God daadwerkelijk een hemelse redder de wereld in heeft gestuurd, is het niet zo vreemd dat Deze de wereld op een bijzondere manier binnenkwam.”

Of zoals ik dan maar meezing met Claudia de Breij:

“ Als ik dat maar kon geloven, dan is het zo…. misschien”

Robert Huurnink

Robert Huurnink

Robert Huurnink at Student GPW
Mijn naam is Robert Huurnink, 20 jaar oud en pastoraal werker in opleiding. Ik zwem en luister muziek om mijn gedachten te ordenen en inspiratie voor het schrijven te krijgen.
Ik geloof, denk ik. In mijn blogs voor christelijkejongemannen.nl ga ik op zoek naar wie God is en wie hij voor ons wil zijn.
Ik heb een eigen website: www.roberthuurnink.nl
Robert Huurnink

Dit vind je ook leuk!

 • Vandaag bezig met de muziek voor de kerkdienst van morgenvroeg. We gaan weer een paar prachtige liederen zingen. Ik vind het altijd heerlijk om even lekker met die muziek bezig te zijn en ook de teksten 'tot mij te nemen'. Maar toch ook zo'n momentje…
 • Kan je ook niet goed geloven? Ja dat is zomaar een vraag die in mij opkomt. Ik kwam namelijk via een tweet van Refoweb een artikel op het spoor met als titel 'Mijn weg is anders'. Of een artikel is natuurlijk niet het goede woord.…
 • We gaan beginnen met een nieuwe rubriek met de naam 'portret'. Tenminste, we hopen dat er genoeg mensen zijn die mee willen doen. De bedoeling is dat we jou aan het woord laten! Yes!  Wat is de bedoeling van dit portret van christelijke jongeren? En…
 • Binnenkort doen drie meisjes bij ons belijdenis in de dienst. Ze hebben zelf een aantal mooie liederen uitgezocht. Uiteraard staat 'Oceans' daarbij en 'No longer slaves'. De tophits van dit moment. En zeker zijn het mooie liederen voor in een belijdenisdienst. En zo langzamerhand beginnen…

Robert Huurnink

Mijn naam is Robert Huurnink, 20 jaar oud en pastoraal werker in opleiding. Ik zwem en luister muziek om mijn gedachten te ordenen en inspiratie voor het schrijven te krijgen.
Ik geloof, denk ik. In mijn blogs voor christelijkejongemannen.nl ga ik op zoek naar wie God is en wie hij voor ons wil zijn.
Ik heb een eigen website: www.roberthuurnink.nl

3 gedachten over “Als ik dat maar kon geloven, Roberts zoektocht deel 7

 • Beste Robert,

  Met een lach heb ik ook weer deze tekst gelezen. Paul vertoef gebruiken in een zoektocht naar God. Prima! Heb het boek zelf niet gelezen kan daar niet over oordelen. Maar Paul vertoef daar en tegen is veel over te vinden. Onder andere dat hij lid is/was van Jesus seminar een Amerikaans groep zo een 150 wetenschappers die het tegendeel willen bewijzen van de bijbel en niet geloven dat Jezus de zoon van God is. Zij geloven dat Jezus een tegenstander van de Romeinen was en tegen de Joden was. Zo dat hij, doormiddel van gratis eten en genezing de zieltjes van de mensen won… beetje achtergrond welke info Paul onderandere heeft gebruikt voor zijn boek. Ik vind dit persoonlijk zonde van mijn tijd en verkeerde informatie voor de zoektocht naar de schepper van Hemel en Aarde…heb het gevoel dat je momenteel op zoek bent naar het niet bestaan van God..excuus als ik het hier helemaal verkeerd heb zoals ik zeg Mijn gevoel!

  Beantwoorden
  • Hallo Christiaan,

   Dankjewel voor je reactie. ik heb even een paar dagen genomen om over een goed antwoord na te denken.
   Ik begrijp dat een boek over het ontkrachten van de heiligheid van Jezus voor sommigen niet een goede basis is voor een zoektocht naar God.
   Echter heb ik dit boek gebruikt als reactie op het hoofdstuk uit EHBO omdat ik beide kanten wilde laten horen, wilde onderzoeken.
   Ik heb het boek van Verhoeven met veel interesse gelezen omdat ook dit een manier is om met Jezus zijn boodschap om te gaan.

   Persoonlijk denk ik ook dat het niet aan het woord laten van deze kant een nogal eenzijdige zoektocht tekent (immers is het voor mij de vraag of God bestaat). Een zoektocht naar iets (of het God of je ov-kaart is) geeft altijd de mogelijkheid van het niets-vinden.
   Als zoekende hoor ik deze verhalen aan en kom ik ook tot een (voorlopig) idee/antwoord. Het is (bijna) jammer dat je er niet op ingaat want ik ben juist opzoek naar de ontkrachting van Verhoeven zijn woorden anders dan “Jezus is de zoon van God dus is het waar wat er in de bijbel staat over hem”. die standaard antwoorden ken ik maar het brengt me niet verder.

   Ik probeer niet het niet bestaan van God te bewijzen, maar in mijn zoektocht is die vorm nog steeds een mogelijke uitkomst, hoe klein ook.

   Robert Huurnink

   Beantwoorden
   • Goedemiddag Robert,
    Wilde je uitdagen naar een reactie ben overtuigd dat je echt op zoek bent en op de goede weg (na gezellig gesprek op het terras) mijn reactie was misschien wat bot alleen de bijbel heeft zichzelf al bewezen dus heb ik geen andere mensen nodig die in
    Boeken het anders willen doen geloven..heb alleen gezocht naar hoe Paul zijn zoektocht heeft gedaan en ben op mijn info gestuit zoals beschreven.. oftewel toets graag mensen/boeken en neem niet alles aan voor waar….hoop dat ik je niet gekwetst heb of anders..vriendelijke groeten christiaan

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *